2008. júl 18.

2008. 07. 18. - Emberek vagy állatok?

írta: AniMano
2008. 07. 18. - Emberek vagy állatok?

 Emberek vagy állatok?

 

Vajon az állatok közt létezik szerelem? Nekik is vannak érzelmeik, s mint azt tapasztalatból tudjuk, a szerelemhez nem kell ész. Hallottam már olyan papagájpárról, amelyből egyikőjük elpusztult, s egy héten belül a másik megőrült, utánahalt. Sok madár csak egyetlen társat választ élete során, s ha attól elszakad, nem keres mást, akinek szebb tollai vannak vagy több szalmaszálból épített fészket.

Amikor az emberek szerelem nélkül bonyolódnak egy éjszakás kalandokba, vagy érzelmek nélkül élnek nemi életet, azt mondjuk: milyen állati szintre süllyed a szex. Pedig lehet, egy delfinpár között több érzelem szikrázik, mint némelyik párocska esetében. Talán a köztük lévő érzelmek, ragaszkodás hosszabb távú és erősebb. Nincsenek külső tényezők, melyek befolyásolnák őket. Tisztábbak az érzelmeik.

Többek vagyunk-e az állatoknál? Mikor a kutyába, macskába és egyéb emlősállatokba több anyai ösztön szorult, mint napjaink szupernőibe. Nem véletlen, hogy a szólás szerint is anyatigris módjára védjük gyermekeinket foggal, körömmel. Már aki.

Néha azt kívánom, bárcsak tudnának beszélni az állatok is. Így, ha hazaértem, csak leülnék a számítógép elé, és beszédbe elegyednék a gép melletti terráriumban élő gabonasiklóval, Orochival. Megkérdezné milyen napom volt. Tudnám, nem számításból érdeklődik új ruhám iránt, hogy aztán a szemembe vághassa, ő drágább helyekre jár vásárolni. Én is megkérdezhetném tőle, miért szökött el legutóbb is, mint tavaly. Mi nem tetszik neki környezetében, és elég-e neki az a heti egy egérke, amit enni kap.

Tudnám, hogy ha hétvégén hazalátogatok fehér selymes cicám őszinte örömmel fogad. Ő nem vágná a fejemhez, hogy már megint itthon vagyok. Megtanulhatnám tőlük az egyszerű gondolkodás titkát, kiszakadhatnék az ellenszenves fogyasztói társadalom markából. Nem véletlenül alkották meg a népmesék az állatok nyelvén értő juhász alakját. Lehet, hogy mindenkiben él egy kis vágy ez iránt.

De jobb is így. Mert rövid időn belül elszeparálódnék a rideg emberi világtól, és nem keresném ezeknek az álszent és kétszínű embereknek a társaságát. Megmaradnék az őszinte állatok mellett, akik nem ismerik a hazugságot és képmutatást, és nincs is rá szükségük.

Szólj hozzá