2009. feb 04.

2009. 01. 31. - Tuti dilik

írta: AniMano
2009. 01. 31. - Tuti dilik

Tuti dilik


 

Alcíme: 50 év a sajtó körül. Első gondolatom, hogy háromszáz oldalnyi sajtótörténet vár rám. A hideg is kiráz, de szeretem a kihívásokat, és a szerző neve se mindegy a vaskos kötet oldalán. Vadas Zsuzsa a nevéhez megannyi nőklapjás cikk kötődik az emlékezetemben. Így ha a szerző nevéből, a vidám borítóból és a cím fiatalos lendületéből indulunk ki, tartogathat néhány izgalmas sztorit. Kalandra fel!

Az első néhány oldal után bebizonyosodott, hogy a név valóban meghatározó. Vadas Zsuzsa nem is kaphatott volna személyiségéhez közelebb álló vezetéknevet, hamar kibontakozik előttünk a bakfisból felnőtt nővé érő Vadas folyton nyüzsgő, önmagát kedvesen dilisnek tituláló alakja. A történetek kronológiai sorrendben tárulnak elénk, megfűszerezve a neves újságírónő sziporkázó humorával és őszinte öniróniájával. Mire eljutottam az olvasnivaló feléig, már személyes ismerősömnek éreztem a pályakezdőt, nem egyszer magamra ismertem soraiból, és könnyedén el tudtam képzelni, miként ugorja át a sűrűn felállított akadályokat. Ha némelyikben meg is botlott, esetleg sérülést is szenvedett, mégis tisztán látható, hogy ezek a tapasztalatok miként segítették későbbi magabiztosságához, sikeréhez.

A pályakezdő újságíró történetei az ötvenestől a hetvenes évekig élethűen adják vissza a kor hangulatát. Ezután a rendszerváltás kori újságírás nehézségeit ismerhetjük meg, majd a mai vizekre evezünk. De mindez egy pillanatig sem unalmas, mert közben újabb és újabb humorba ágyazott sztorikkal találkozhatunk, amelyek közel engednek minket a szerző lelkivilágához. Megismerhetjük a kor legismertebb személyiségeit, színészeket, pályatársakat, nagykutyákat és persze, a szakmai gondokat is. Belepillanthatunk magyar és külföldi hírességek életébe, szerelmi és munkakapcsolatok szövevényes hálója bontakozik ki előttünk. Olyan alakok elevenednek meg, mint Latinovits Zoltán, Hofi Géza, Robin Williams, Eszenyi Enikő és Kern András.

Megjelennek rokonok és kedves ismerősök, véletlenek játszanak össze a sorssal. Értékes vidéki receptekkel lehetünk gazdagabbak, és megismerhetjük a pesti éjszakát is. Egy magyar újságírónő világába bepillantva újra megértettem, miért is vonz engem ez a sokszor tévesen megítélt és buktatókkal teli szakma. Mert rengeteg kihívást rejteget. Ilyen lesz majd az interjú is Vadas Zsuzsával.
Szólj hozzá