2008. dec 15.

2008. 12. 13. - Szép, új világ?

írta: AniMano
2008. 12. 13. - Szép, új világ?

Szép, új világ?


Néha csak egy néhány percre nézzünk magunkba! Vajon helyes irányba tartunk? Csak rossz álom, vagy tényleg ez a valóság? Napról napra sokkol valami hír a nagyvilágból, és ezek a hírek egyre közelebbről érkeznek. Már nem tudok egy borzalmas álomból megnyugvással felébredni, hogy minden rendben. Mert tudom, ki sem kell lépnünk az utcára ahhoz, hogy szörnyebb világba csöppenjünk, mint amilyet a legdurvább horrorfilmben vagy legrémesebb álmainkban láttunk.

Az iskolákban mindennapos az erőszak, senkinek nincs már tekintélye. Mindenki okosabb mindenkinél, és a beteg képes „jobban” diagnosztizálni az orvosnál. Az elsős gyerek megkérdőjelezi a tanítónő szaktudását. Az igazgatót már nemcsak a háta mögött merik kinevetni. Az embereknek már nem a könyv, hanem az internet a legjobb barátjuk. Egyesek úgy tüntetnek, hogy azt sem tudják, milyen rendezvényen vannak, mások pedig nem mernek kiállni a jogaikért.

Ha szeretnénk, ha nem, megtanulhatjuk az óvodás gyermekektől a legújabb mocskos káromkodást. Kit foglalkoztat már, hogy segítsen a másikon? Csak a pénz. Melyik gyereket érdekli még Micimackó? Csak a vérontás. Feladjuk az első nagyobb akadálynál, felhúzzuk magunkat egy szón. Nem akarnak már a lányok mesebeli királykisasszonyok lenni a farsangon, hamarabb tetszelegnének szilikonos playmate vagy szépségkirálynő szerepében.

Emlékszünk még mit jelent: becsület, tisztelet, csodálat, erény? Vagy lassan már értelmező kéziszótárt kell elővennünk, hogy értelmezhessük? Ki tartja számon a nagymamája születésnapját, ki tartja a kapcsolatot az unokatestvéreivel? Kinevetjük a múltunkat, de nem tudunk jobbat felmutatni most sem. Nincsenek már olyan hazafiaink, mint Széchenyi vagy Kossuth. Sem olyan költőink, mint Petőfi vagy Ady. Pedig lenne miért szót emelni.

Egy félrekattintás az interneten, és olyan képkockákat láthat az ember, amelyeket hetekig nem képes kiverni a fejéből. Megijeszt az emberiség elállatiasodása. Hogyan higgyek a szebb jövőben, amikor azt olvasom (hiteles képekkel alátámasztva), hogy Kínában, Indiában és Ázsia több országában konzervben árulják az abortált magzatok testrészeit? Hogyan lépjek ki az utcára sötétedés után, amikor manapság büntetlenül lehet már nőket erőszakolni, és bestiális módon megölni? Nem találnak bűnöst. Lehet lincselni, fölmentik az elkövetőket, mert képtelenség megállapítani, ki vitte be a halálos rúgást. Hol vannak már az emberi jogok? Visszatértünk a középkorba.

Szólj hozzá

hellókarácsony